Nähtävyydet ja kulttuuri

Suomi on loistava matkakohde niin ulkomaalaisille vierailijoille kuin kotimaisille matkailijoillekin. Kaukomatkat ja vieraisiin kulttuureihin tutustuminen on toki kiehtovaa, mutta Suomeakaan ei kannata ylenkatsoa matkakohteena. Moni yllättyy siitä, miten paljon kotimaassamme riittääkään nähtävää – lue vaikka artikkelimme aiheesta ”Mitä tehdä lomalla Suomessa?”

Tässä artikkelissa keskitymme nimenomaan kulttuurikohteisiin, erikoisiin festivaaleihin ja muihin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin, mitä eri puolelta Suomea löytyy.

Helsinki – Suomen kulttuuripääkaupunki

Helsinki, ja koko pääkaupunkiseutu, tarjoaa kulttuurin ystäville rikkaan ja mielenkiintoisen kattauksen. Helsingin kaupunginmuseo, Kiasma, Kansallismuseo ja Ateneumin taidemuseo ovat vain muutamia esimerkkejä kiinnostavista museoista ja taidegallerioista, joihin Helsingissä voi tutustua. Unescon maailmanperintökohde Suomenlinna on historiallinen nähtävyys. Sibelius-monumentti, tuomiokirkko ja Temppeliaukion kirkko pysyvät vuodesta toiseen kaupungin suosituimpien nähtävyyksien listalla, kun taas uudemmat tulokkaat kuten Oodi-kirjasto ja Amos Rex vetävät puoleensa uusia kävijöitä.

Suomen vanhimmat kaupungit: Turku ja Rauma

Suomen entinen pääkaupunki Turku perustettiin 1200-luvulla, ja se on näin ollen Suomen vanhin kaupunki. Kaupungin vanhimmat rakennukset ovat peräisin keskiajalta, kuten Turun linna ja Turun tuomiokirkko. Näiden nähtävyyksien lisäksi kulttuurikohteista kiinnostuneet matkailijat suuntaavat esimerkiksi Turun taidemuseoon tai Luostarinmäen Käsityöläismuseoon. Heinäkuussa järjestettävä Down by the Laituri -festivaali vetää Aurajoen varrelle komean kattauksen Suomen rock-eliittiä. DBTL on Suomen vanhin kaupungin keskustassa järjestettävä festivaali.

Rauman kaupunki on toinen pitkästä iästään tunnettu kaupunki, ja peräti kaksi kaupungin kohdetta on päässyt myös Unescon maailmanperintölistalle. Mikäli haluat tietää, mitkä kohteet ovat kyseessä, ja mitkä muut kohteet Suomessa löytyvät tältä arvostetulta listalta, lue artikkelimme aiheesta ”Unescon maailmanperintökohteet Suomessa”. Rauman kapeat ja mutkittelevat kadut tuovat keskiaikaista tunnelmaa, ja Raumanmerellä sijaitseva saaristo tarjoaa myös miellyttäviä retkikohteita merellisestä tunnelmasta nauttiville.

Musiikin juhlaa Savonlinnassa, Porissa ja muualla

Suomen kesä on täynnä erilaisia tapahtumia, ja joukosta löytyy lukuisia musiikkijuhlia erityisesti korkeakulttuurin ystäville. Yksi tunnetuimmista esimerkeistä on Savonlinnan Oopperajuhlat, joka tunnetaan paitsi upeasta musiikkitarjonnastaan, myös kadehdittavan hienoista puitteistaan: festivaali järjestetään keskiaikaisessa Olavinlinnassa keskellä kaunista järvimaisemaa. Kuukauden mittaiset Oopperajuhlat järjestetään joka kesä, ja ne ovat nousseet myös kansainväliseen maineeseen komean esiintyjäkaartinsa ansiosta. Juhlilla voi nauttia sekä suomalaisista että kansainvälisistä esityksistä.

Toinen vuosittainen kuuluisa musiikkijuhla on Porissa järjestettävä Pori Jazz, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1966. Pori Jazz on yksi Euroopan suurimmista jazz-festivaaleista, ja siellä kuullaan jazz-musiikin lisäksi myös esimerkiksi soulin, bluesin, rockin ja swingin rytmejä. Klassiseen musiikkiin tai kamarimusiikkiin keskittyviä festivaaleja löytyy myös ympäri maata, kuten esimerkiksi Ilmajoen musiikkijuhlat, Kauniaisten musiikkijuhlat ja PianoEspoo. Korkeakulttuurista kiinnostuneille löytyy siis musiikkijuhlia joka puolelta maatamme!

Hullunkuristen tapahtumien luvattu maa

Yksi osa suomalaista kulttuuria on erikoiset tapahtumamme, jotka voivat joskus vaikuttaa ulkopuolisista katsojista kerrassaan hullunkurisilta. Monet näistä festivaaleista ovat niittäneet mainetta myös ulkomailla, ja ihmiset voivat matkustaa pitkiäkin matkoja päästäkseen osaksi mitä kummallisimpia kisailuja. Yksi tunnetuimmista on Eukonkannon MM-kisat, jotka järjestetään vuosittain Sonkajärvellä. Eukkoa tulee kantaa 253,5 metrin matka, ja voittaja saa palkinnokseen muiden tuotteiden lisäksi kyseisen eukon painon verran olutta.

Yksi Oulun kuuluisimmista tapahtumista on Ilmakitaran MM-kisat, jonka osallistujien tulee vinguttaa kuvitteellista kitaraa antaumuksella ja tunteella. Kansainväliseksi paisuneeseen tapahtumaan osallistuu joka vuosi kilpailijoita yli 20 maasta. Seinäjoella taas tanssitaan omalaatuista tangoa, sillä Ilmatangon SM-kisoissa kisataan tanssimisesta näkymättömän kumppanin kanssa. Kenties tämä läheisyyden puute vetoaa suomalaiseen kansanluonteeseen, sillä näkymättömän kumppanin kanssa ei tarvitse myöskään puhua. Nämä kisat ovat vain muutama esimerkki Suomen hulluista tapahtumista.

Lapin tunnetuimmat nähtävyydet

Lappia markkinoidaan sekä ulkomaalaisille että kotimaisille turisteille ennen kaikkea talvikohteena. Rovaniemellä sijaitseva Joulupukin pajakylä vetää puoleensa valtavat turistimäärät talvisesongin aikana, ja joulupukin tapaamisen lisäksi turistit voivat vierailla porotilalla, ajella moottorikelkoilla, ihailla revontulia ja paljon muuta. Jouluaiheisten nähtävyyksien lisäksi Rovaniemellä voi vierailla myös tiedekeskus Arktikumissa, joka esittelee pohjoisten alueiden luontoa ja kulttuuria, sekä Alvar Aallon suunnittelemassa Lappia-talossa, joka toimii Rovaniemen kaupunginteatterina.

Vaikka Lappi on aina tunnettu ensisijaisesti luontokohteena, siellä voi nauttia myös kulttuurista. Sodankylän elokuvajuhlat, joka tunnetaan englanniksi vetävämmällä Midnight Sun Film Festival -nimellä, järjestetään yöttömän yön aikaan. Yksi festivaalin erikoisuuksista on se, että siellä näytetään elokuvia ympäri vuorokauden – aurinko kun ei näillä korkeuksilla laske lainkaan kesällä. Jos haluat tietää enemmän siitä, mitä voit kokea Lapissa, suosittelemme sinulle ”Elämyksiä Lapissa” -artikkeliamme.

Nauti Suomen nähtävyyksistä ja kulttuurikohteista

Suomi on valtavan monipuolinen matkakohde. Kotimaamme tarjoaa niin ulkomaalaisille kuin kotimaalaisille matkaajille kirjavan kattauksen erilaisia nähtävyyksiä ja kulttuurikohteita, joiden takia kannattaa matkustaa vaikka maan päästä päähän. Kulttuuritapahtumien kirjo kattaa esimerkiksi erilaisiin musiikkigenreihin erikoistuneet festivaalit, elokuvafestivaalit, taidetapahtumat, hullunkuriset kisailut, perinteiset markkinat ja paljon muuta. Jotkut nähtävyyksistämme ovat päässeet jopa UNESCOn arvostetulle maailmanperintökohteet-listalle, ja vetävät puoleensa matkailijoita ympäri maailmaa.

Vanhoissa kaupungeissamme voit kokea keskiajan tunnelmaa mukulakivikaduilla, vierailla museoissa ja kirkoissa, ja nauttia paikallisista herkuista. Helsingin kulttuuritarjonta vetää vertoja muille eurooppalaisille pääkaupungeille, mutta myös maakunnissa voit nauttia erilaisista kulttuurikohteista, kuten taidemuseoista tai teatterista. Mihin päin Suomea ikinä matkustatkaan, löydät sieltä varmasti kiinnostavia nähtävyyksiä tai erikoisia tapahtumia – voit vaikka lukea artikkelimme aiheesta ”Automatka Suomen halki”, joka voi auttaa sinua päättämään, mistä aloittaa!