Mitä tehdä lomalla Suomessa?

Matkailu on virkistävä ja avartava harrastus, mutta etenkin viime aikojen ilmastokeskustelun myötä yhä useampi tuntee huonoa omaatuntoa kaukomatkoista. Suomalaisten onneksi kotimaassamme on paljon koettavaa ja nähtävää, ja kotimaanmatkailun suosio nouseekin jatkuvasti. Maastamme löytyy varmasti mielenkiintoisia kolkkia jokaisen makuun. Voit hakea inspiraatiota esimerkiksi lukemalla artikkelimme aiheesta ”Suomi – maailman paras matkakohde”? Nyt käymme läpi muutamia ideoita siitä, mitä voit tehdä seuraavalla lomallasi Suomessa.

Mihin päin Suomea matkaisin?

Suomi on suuri maa, ja tarjoaa runsaasti nähtävää joka puolella. Jokaisella maakunnalla on omat erikoisuutensa niin nähtävyyksien, ruokakulttuurin kuin luonnonkin suhteen, ja siten kannattaakin pyrkiä kokemaan isänmaamme mahdollisimman laajalti. Hyvä tapa nähdä enemmän on autoilla maan läpi, ja voit lukea tästä aiheesta enemmän artikkelissamme ”Automatka Suomen halki”. Olitpa sitten kulttuurin tai luonnon ystävä, löydät varmasti kiinnostavia kohteita eri puolelta Suomea.

Kulttuurin ystäville

Pääkaupunkiseutu on luonnollisesti vertaansa vailla, kun puhutaan taiteesta ja kulttuurista Suomessa. Esimerkiksi Ateneumin taidemuseo ja Kiasma vetoavat taiteen ystäviin, jotka voivat illalla nauttia esityksestä jossain lukuisista teattereista tai oopperatalossa. Erilaiset festivaalit, kuten Taiteiden yö tai Helsingin Juhlaviikot pitävät kaupungin kulttuuritarjonnan eläväisenä ja vaihtelevana. Helsinki ja sen lähiympäristö tarjoaa ympäri vuoden runsaasti tarjontaa kulttuurista kiinnostuneille vierailijoille ja asukkaille.

Pääkaupunkiseutu ei suinkaan ole ainoa paikka, jossa voi tutustua taiteeseen tai kulttuuriin – myös maakunnista löytyy runsaasti kulttuuritarjontaa, festivaaleja ja muita nähtävyyksiä. Esimerkiksi Savonlinnan Oopperajuhlat houkuttelevat joka vuosi korkeakulttuurin ystäviä Savoon. Toinen hyvä esimerkki musiikkijuhlista on Pori Jazz. Pienissäkin kaupungeissa on taidemuseoita ja korkealuokkaisia teatteriesityksiä, kuten Rovaniemen kaupunginteatterin tarjonta. Voit lukea Suomen kulttuurikohteista ja nähtävyyksistä enemmän artikkelissamme ”Nähtävyydet ja kulttuuri”.

Lomailua Suomen luonnossa

Suomi tunnetaan ulkomaillakin erikoisesti kauniista ja puhtaasta luonnostaan, jota meidän suomalaistenkin tulisi arvostaa. Suomi onkin ulkoilijan ja luonnossa liikkujan paratiisi, varsinkin kun jokamiehenoikeuksien ansiosta saamme nauttia samoilusta melkein missä tahansa. Erilaiset kansallispuistot tarjoavat hyvin hoidettuja patikkapolkuja, mutta luonnossa liikkumista varten ei tarvitse välttämättä matkata kauaksi kaupungista – luonto on yleensä lähellä jopa kaupunkien ydinkeskustaa. ”Aktiviteetit ja ulkoilu” -artikkelimme kertoo asiasta lisää.

Kansallispuistojen tai kaupunkien lähellä patikoimisen lisäksi kesämökille matkustaminen on suosittu kotimaanmatkailun muoto. Useimmat suomalaiset kaipaavat yhteyttä luontoon, ja kesämökkeily onkin harvinaisen suomalainen ilmiö. Suurin osa kaupunkilaisista haluaa ainakin silloin tällöin olla keskellä metsää, mielellään järven rannalla, kaukana kaupungin metelistä ja kiireestä. Metsässä patikointi, marjojen tai sienien poimiminen, järvellä soutelu ja uiminen ovat aktiviteetteja, joiden parissa sielu lepää ja mieli virkistyy.

Luontokohteet Suomessa

Suomen luontokohteista puhuttaessa yksi maakunta on yli muiden: Lappi. Riippumatta siitä, mistä päin Suomea olet kotoisin, olet todennäköisesti matkustanut jossain vaiheessa Lappiin vaikkapa hiihtolomalle, ruskaretkelle tai nauttimaan yöttömästä yöstä. Lapissa on myös mielenkiintoisia tapahtumia, kuten Sodankylän Elokuvajuhlat tai Kullanhuuhdonnan MM-kisat. Voit tutustua erilaisiin Lapin kohteisiin artikkelissamme ”Elämyksiä Lapissa”. Lapin luonto luo tunnetusti outoa taikaa, ja Lapin hulluus voi iskeä jo ensimmäisellä vierailullasi.

Jos veri ei vedä pohjoiseen ja olet enemmänkin meri-ihmisiä, tarjoavat Suomen saaristot myös upeita luontokohteita. Suomesta löytyy valtava määrä saaria, joista suurin osa kuuluu neljään pääsaaristoon: Kotkan saaristoon, Helsingin saaristoon, Saaristomereen ja Merenkurkun saaristoon. Lisäksi sadat tuhannet järvemme ovat tietenkin täynnä saaria, joten valinnanvaraa saaristojen rakastajille riittää. ”Arjesta irtautumista saaristossa” -artikkelimme kertoo enemmän siitä, miten voit nauttia rentoutumisesta meren ympäröimänä.

Suomen maailmanperintökohteet

UNESCO on Yhdistyneiden Kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö, joka pyrkii säilyttämään ihmiskunnalle tärkeitä luonto- ja kulttuurikohteita eri puolilla maailmaa. Suomessa on yhteensä seitsemän kohdetta, jotka ovat päässeet tälle listalle, ja jotka on näin kansainvälisestikin tunnustettu erikoisen tärkeiksi kohteiksi. Ottaen huomioon, miten tärkeä Suomen luonto meille on, lienee hieman yllättävää, että suurin osa näistä kohteista on kulttuurikohteita ja listalle mahtuu vain yksi luontokohde.

Listan kulttuurikohteisiin lukeutuvat Suomenlinna Helsingissä, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaryökkiöalue Rauman lähettyvillä sekä Struven ketju Pohjoisen Jäämeren ja Mustanmeren välillä, josta osa kulkee Suomen halki. Ainoa luontokohde Suomen maailmanperintökohteiden listalla on Merenkurkun saaristo, joka lisättiin listalle vuonna 2006. Mikäli haluat tietää enemmän kaikista näistä kohteista, tutustu artikkeliimme ”Unescon maailmanperintökohteet Suomessa”.

Suomen matkailun uusi nousu

Suomi on ollut pitkään pahasti aliarvioitu matkakohde niin ulkomaalaisten kuin kotimaistenkin vierailijoiden silmissä. Suomalaiset matkailevat enemmän kuin koskaan, mutta kaukomatkat ovat alkaneet menettää hohtoaan ympäristötietoisten kuluttajien mielissä. Kotimaamme on upea paikka, josta kaikenlaiset lomailijat löytävät itselleen sopivaa tekemistä ilman tarvetta pitkille lentomatkoille tai kielikursseille. Suomessa voi nauttia niin aktiivilomasta, kylpylässä rentoutumisesta, kulttuurielämyksistä kuin mitä ihmeellisimmistä festivaaleistakin joka puolella maata.

Suuret kaupungit Helsinki, Turku ja Tampere tarjoavat miellyttävää kaupunkielämää, kun taas hurmaavat pikkukaupungit antavat erilaisen perspektiivin suomalaiseen elämään. Lapsiperheet nauttivat erilaisista huvipuistoista, kuten Wasalandiasta, Puuhamaasta tai Muumimaailmasta, kun taas Linnanmäki tai Särkänniemi viihdyttävät vähän vanhempiakin vierailijoita. Koko Lappi on loistava luontokohde, mutta kansallispuistoja ja vaellusmahdollisuuksia riittää ympäri maata. Avaa silmäsi kotimaanmatkailun eduille ja ota Suomi haltuun seuraavalla lomallasi!