Hurmaavat pikkukaupungit

Suomi on täynnä toinen toistaan suloisempia pikkukaupunkeja, joista osa odottaa yhä löytämistään. Hurmaaviin pieniin kaupunkeihin kannattaa pysähtyä hetkeksi ja nauttia niiden tunnelmasta aamuvarhaisesta iltamyöhään. Pikkukaupunkeja kierrellessä matkailijalle ei tule kiireen tuntua kun koluttavaa on sopiva määrä kerrallaan. Pienet idylliset kylät on helppo ottaa haltuun nopeasti ja sen jälkeen antaa virran viedä ja rauhoittua paikalleen nauttimaan hetken tunnelmasta.

Isojen kaupunkien varjosta idyllisiin tunnelmiin

Moni on vieraillut kotimaamme tunnetuimmissa isoissa kaupungeissa, jotka toki ovat mainioita matkakohteita nekin, mutta eivät tarjoa samanlaista suloista ja intiimiä tunnelmaa kuin kotimaan ihanimmat pikkukaupungit. Kun kaipaat jotain uutta, kenties luonnon rauhaa, merellistä tunnelmaa, mutta myös riittävästi palveluja kahviloista ja ravintoloista majoituspalveluihin, niin katso seuraavat vinkit. Esittelyssä on neljä suloista ja varsin hurmaavaa pikkukaupunkia kotimaan matkailuun.

Vanha Porvoo hurmaa

Porvoo on pieni mutta sitäkin tunnetumpi matkakohde Suomessa. Vanhan Porvoon kaduilla kulkiessa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Pienet putiikit kutsuvat piipahtamaan ostoksille. Käsintehdyt laadukkaat merkkituotteet ja antiikkiputiikit ovat sulassa sovussa rinta rinnan mukulakivikatujen reunoilla. Välillä voi istahtaa alas alueen suloisiin kahviloihin. Niissäkin riittää valinnanvaraa runsaudenpulaksi asti. Maistuisiko kahvi tänään parhaiten kenties Raatihuoneentorin terassilla vai vanhassa ja vinksahtaneessa kahvilassa pienen matkan päässä torilta.

Porvoossa kannattaa viivähtää pidempäänkin. Vanhan Porvoon sydämestä löytyy suloisia majapaikkoja ranta-aitoista kesäkaudella auki olevaan laivamajoitukseen, jossa yöpyjät saavat koko vanhan höyryhinaajan omaan käyttöönsä. Joki tarjoaa myös risteilyjä ja rauhoittavaa tunnelmaa veden ääreltä löytyvien kävelyreittien muodossa. Porvoon ravintolatarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin ja kaupunki onkin tunnettu matkakohde myös kulinaristien keskuudessa. Maistuisiko tällä kertaa vaikkapa laadukas liha, gourmet-pizza vaiko sittenkin eksoottisemmat maut.

Loviisa on kätketty kotimaan helmi

Porvoosta vähän matkaa itään mentäessä löytyy kätketty helmi, joka jää aivan suotta kuuluisamman sisarensa varjoon. Loviisa on kaunis kuin karkki ja tarjoaa paljon kotimaan matkailijalle. Vanhat puutalot kutsuvat kiertelemään kaupungin vanhassa osassa ja järjestetäänpä Loviisassa myös teemapäiviä, jolloin vanhat portit avautuvat ja talojen puutarhoihin pääsee tutustumaan vapaasti. Mukavaa tunnelmaa löytyy myös Laivasillan alueelta, jossa voi ihailla merimaisemia, syödä hyvin ja tehdä pieniä ostoksiakin.

Loviisassa kannattaa tutustua myös harjulla kulkevaan kävelyreittiin, jonka varrelta löytyy luettavaa runojen ja laulujen säkeiden muodossa. Kukkukiven näköalapaikalta näkee kauas merelle asti ja harjumaisemissa voi ihastella myös tuulimyllyä. Loviisaan voi tutustua myös polkupyörän selässä osallistumalla ohjatuille pyöräretkille ja toki merelliseen kaupunkiin voi saapua myös vesitse. Kaupungista löytyy myös suloinen vanha kahvila ja mainio hotelli pidempääkin vierailua varten.

Ruukkitunnelmaa Fiskarsissa

Fiskars on pieni helmi Raaseporissa, joka kutsuu matkailijoita luokseen vuodenajasta toiseen. Suloinen ruukkiympäristö saa joulutunnelman heräämään talvisten hankien kimaltaessa ja kesällä erilaiset tapahtumat kutsuvat väkeä kauempaakin viettämään viihtyisää päivää Fiskarsin viehättävissä maisemissa. Käy kävelyllä joen varrella, ihaile koskea ja istahda alas terassille tai sisään kahvilaan. Syvemmälle luontoon pääsee opastetusti tai omatoimisesti joko kävellen tai vaikka maastopyörän selässä.

Fiskarsissa voi myös majoittua ja alueelta löytyy muutamakin kiva ravintola. Aivan ruukkialueen sydämessä on myös paikallinen pienpanimo, jonka terassille voi istahtaa nauttimaan oluita ja muita juomia. Käsityöläisten työn jälkeä voi ihailla alueen putiikeissa ja toki täältä voi viedä kotiin myös ne kuuluisat oranssit sakset tai muita Fiskarsin tuotteita. Fiskars on pieni, mutta niin viehättävä ettei sieltä ole kiire pois.

Merellistä tunnelmaa Tammisaaressa

Tammisaari tunnetaan parhaiten mökkikuntana, mutta sinne kannattaa suunnata myös vaikkei mökkeilemään aikoisikaan. Pieni Tammisaaren kylä tarjoaa useammankin mainion majoitusvaihtoehdon, joissa yöpyvä pääsee nauttimaan merellisestä tunnelmasta aamuvarhaisesta iltamyöhään. Varaa saunavuoro ja käy meressä uimassa. Rantapäivää voi viettää muutenkin vaan Tammisaaren hienohiekkaisella rannalla, josta pääsee myös muun muassa SUP-lautailemaan ja veneilemään. Suolaista meri-ilmaa tuoksutellessa kuulee lokkien laulua, joka kruunaa merellisen tunnelman.

Tammisaaressa on myös kaunis pieni kivikirkko, johon kannattaa tutustua. Vanhoilla kujilla kulkiessa voi löytää myös muita historiallisia muistomerkkejä ja muistoja, kuten vanhan häpeäpaalun, joka nököttää yhä erään pienen aukion laidalla. Vanhojen puutalojen sisäpihoilta voi löytää myös tunnelmallisen kahvilan, jossa voi taltuttaa meri-ilman aiheuttaman nälän tai kahvihampaan kolotuksen. Tammisaaren reissu huipentuu iltakävelyllä tunnelmallisessa satamassa, jossa voi ihailla toinen toistaan upeampia purjeveneitä.

Löydä oma hurmaava pikkukaupunkisi

Tässä luetellut neljä vinkkiä kotimaan hurmaaviin pikkukaupunkeihin ovat kaikki melko tunnettuja ja suosittuja matkakohteita. Suomi on kuitenkin täynnä toinen toistaan suloisempia pikkukaupunkeja, joita matkailijat eivät ole vielä löytäneet. Ota auto alle ja suunnista umpimähkään etsimään omaa kätkettyä helmeäsi tai kartoita vaihtoehtoja etukäteen ja lähde ennakkoluulottomasti matkaan. Moni pieni uinuva kylä saattaa aueta aivan uudella tavalla kun kurkistaa pintaa syvemmälle.

Kotimaamme rannikolla on upeita pieniä merellisiä pikkukaupunkeja, joissa voi nauttia raikkaasta meritunnelmasta ilman omaa venettäkin. Sisämaan vesistöjen ääreltä löytyy rentouttavaa mökkitunnelmaa ja maaseudun rauhaa aivan kaupunkien laidoilta ja pohjoisen lappilaiskylistä voi löytää aitoa tunnelmaa kun kääntääkin auton nokan eri suuntaan kuin minne turistivirtoja houkutellaan. Hurmaavat pikkukylät tarjoavat aitoa tunnelmaa, elämyksiä ja rauhoittumista, jota nykyihminen kaipaa hektisen arjen vastapainoksi. Mistä löytyy sinun kätketty helmesi?