Elämyksiä Lapissa

Lappi tarjoaa elämyksiä monipuolisesti henkilöstä riippumatta. Erityisen antoisa kohde Lappi on luonnon ystäville, mutta siellä on mahdollista kokea myös paikallista kulttuuria ja vaikkapa maistella hyvää ruokaa. Vierailijan kannattaa suunnitella matkansa hyvin etukäteen, sillä erityisesti turistiaikana monet kohteet saattavat olla etukäteen täyteen varattuja. Lisäksi Lapin elämyksistä saa enemmän irti, kun tietää etukäteen minkälaisia kokemuksia haluaa etsiä.

Kokemuksia ympäri vuoden

Yksi Lapin parhaista asioista on se, että elämysmatkailu siellä ei katso vuodenaikaa, vaan mahtavia kokemuksia voi saada aina. Jo pelkästään lyhyellä vierailuilla kokee ja näkee paljon. Lappiin voi suunnata esimerkiksi autolla, josta kerrotaan lisää artikkelissa ”Automatka Suomen halki”. Lapissa voi kokea elämyksiä liikkuen itsenäisesti, tai vaihtoehtoisesti turvautua ulkopuolisiin matkanjärjestäjiin, jolloin saa itse keskittyä ainoastaan elämyksistä nauttimiseen.

Talvi tarjoaa otolliset olosuhteet monelle elämykselle

Talvella Lappi peittyy valkeaan peitteeseen ja lumi tarjoaa mahdollisuudet kokea esteettisiä elämyksiä ja haastaa itseään. Eläinrakkaille esimerkiksi koiravaljakkoajelut voivat olla äärimmäisen hieno kokemus, jossa pääsee samalla näkemään lumen peittämää luontoa ja kokemaan vauhdin huumaa. Kylmää pelkäämättömille myös avantouinti voi tarjota karaisevan kokemuksen, jonka jälkeen voi lämmitellä saunassa tai paljussa tähtitaivaan alla. Lisää vaihtoehtoja on kerrottu artikkelissa ”Aktiviteetit ja ulkoilu”.

Talvella on mahdollista kokea myös yksinäisyyttä ja terapeuttista hiljaisuutta esimerkiksi hiihtovaelluksilla. Mukaan voi pakata esimerkiksi eväät ja riittävän lämpimät vaatteet, niin että hiihtäessä voi mennä vaikka koko päivä. Lumen keskellä voi nauttia hiljaisuudesta ja omista ajatuksistaan. Kokeneet hiihtäjät voivat jatkaa myös pimeän tullen ja bongailla revontulia. Hiihtämistä revontulien katselu ei toki välttämättä vaadi, vaan niitä on mahdollista nähdä esimerkiksi igluhotellissa yöpymällä.

Kesällä aurinko paistaa läpi yön

Kesällä Lappi on aivan toisenlainen paikka verrattuna talviseen askeettiseen ja puuterimaiseen paratiisiin. Luonto ottaa kaikki tehot irti lyhyestä kesästä ja ympäri vuorokauden paistavasta auringosta. Lappi sopii kesällä esimerkiksi vaeltajan unelmakohteeksi ja aivan kuten hiihtäessä, myös kesällä vaeltaessa voi nauttia yksinäisyydestä ja hiljaisuudesta. Karu, mutta äärettömän kaunis luonto on inspiroinut monia taiteilijoita ja pitkät valojaksot ovat todellinen elämys.

Lapin kesässä voi kokea monenlaisia elämyksiä ja tunturivaellus onkin yksi suosituimpia. Siinä on mahdollista haastaa itsensä, ja samalla pääsee näkemään upeita maisemia. Lappi on myös erittäin suosittu kalastuspaikka, ja monelle saattaa olla erittäin hieno kokemus nostaa esimerkiksi ensimmäinen harjus kirkkaista vesistä. Luonnossa saattaa törmätä myös eläimiin, joka on kaupunkilaisille erilainen elämys. Harva kaupungissa kasvanut on nähnyt edes poroa luontaisessa ympäristössään.

Keväällä luonto herää henkiin

Pohjoisen sijainnin vuoksi kevät koittaa Lapissa melko myöhään ja lumi sulaa usein vasta toukokuussa. Luonnon herääminen henkiin on kuitenkin yksi hienoimpia elämyksiä, joita Lapissa vieraileva voi kokea. Lisäksi keväällä on mahdollista harrastaa edelleen talviaktiviteettejä, kuten hiihtoa ja moni saattaa suunnata etelän pidemmälle edenneestä keväästä Lappiin kokeakseen vielä viimeiset talven riemut. Keväällä aurinko lämmittää myös mukavasti ja siitä pääsee nauttimaan esimerkiksi pilkkiessä.

Keväällä luonnon tarkkailu on yksi parhaimmista elämyksistä, mitä voi Lapissa saada, kunhan pitää silmänsä ja mielensä avoimina. Monet kasvit heräävät eloon ja sulavissa puroissa käy kuhina. Mukaan kannattaa ottaa esimerkiksi luonto-opas saadakseen elämyksestään kaiken irti. Lintubongarille Lapin kevät on todellinen elämys, sillä monet linnut palaavat pesänrakennuspuuhiin ja toisinaan nähdään melkoisia reviirikiistoja ja soidinmenoja, joita tuskin muuten tulisi todistettua.

Syksyllä luonto valmistautuu talveen

Pohjoisten alueiden ruska on yksi koko maailman upeimmista ilmiöistä ja jokaisen tulisi saada kokea tämä elämys Lapissa ainakin kerran elämässään. Jos Lappiin saapuu syksyllä, kannattaa ehdottomasti hyödyntää ulkoilumahdollisuus, sillä esimerkiksi vaeltaessa voi kokea ja nähdä asioita, joita ei ole mahdollista nähdä missään muualla maailmassa. Mikäli elämyksiään haluaa myös muistella myöhemmin, kannattaa satsata hyvään kameraan ja ottaa paljon kuvia.

Syksyllä on mahdollista kokea myös Suomen puhtaan luonnon vaikutus keräämällä sieniä ja marjoja. Lapin hillat ovat legendaarisia ja moni sanoo kokeneensa täysin uusia makuelämyksiä, kun on syönyt hilloja suoraan luonnosta. Punikkitatit, kangastatit, kangasrouskut ja haperot nousevat esiin syksyn saapuessa. Samalla pääsee tutustumaan erilaisiin metsiin ja luonnon kasvustoon. On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei kerää tai syö mitään, mitä ei tunne.

Ei pelkkiä aktiviteetteja

Elämyksiä voi kokea Lapissa muullakin tavalla kuin vaeltamalla pitkin tuntureita ja erämaita. Monet Lapin aktiviteettikeskuksista sijoittuvat asutuksen lähelle, jossa voi kokea esimerkiksi erilaisia kulttuurielämyksiä. Monelle lapselle vierailu Joulupukin maassa on ikimuistoinen elämys, ja moni aikuinenkin nuortuu Korvatunturilla vieraillessaan. Erilaisista nähtävyyksistä voi lukea lisää artikkelista ”Nähtävyydet ja kulttuuri”. Samalla voi oppia uusia asioita, syödä hyvää ruokaa ja kokea erilaisia kokemuksia.

Yksi Lapin hienoimmista kulttuurikokemuksista on Sodankylän elokuvafestivaali, joka pidetään kesällä ja se tarjoaa katsojille uskomattomia elokuvakokemuksia yöttömässä yössä. Toinen todellinen elämys on hiljaisuus-festivaali, joka pidetään Kittilässä ja siellä on mahdollista tutustua erilaisiin taiteisiin. Tämän lisäksi erilaisia musiikkifestivaaleja järjestetään ympäri vuoden ja niistä jokainen on omanlaisensa elämys. Lappi tarjoaa runsaasti elämyksiä ja koettavaa kenellä tahansa, jolla on avoin mieli ja hyvä asenne.