Automatka Suomen halki

Oletko suunnittelemassa automatkaa Suomen halki? Autoilu on yksi parhaista tavoista tutustua Suomeen ja sen hyvin vaihtelevaan luontoon ja nähtävyyksiin. Kotimaanmatkailu autolla on loistava tapa tehdä lomaretki, sillä Suomen tiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, kesällä päivät ovat pitkiä ja esimerkiksi leirintäalueita löytyy ympäri Suomen. Lisäksi Suomen kartat ovat hyvin ajan tasalla ja jokamiehenoikeudet turvaavat leiriytymisen lähes missä tahansa.

Suomen puhdas luonto ja hyvä tieverkosto helpottavat unohtumattoman matkan suunnittelua ja toteutusta riippumatta siitä, mistä matkan aloittaa ja mihin sen päättää. Aina Suomen saaristomaisemista Lapin tuntureille asti, Suomessa on paljon nähtävää kaiken ikäisille.

Automatkan aloittaminen Etelä-Suomesta

Jos halutaan kulkea koko Suomi päästä päähän, automatkalle voi startata joko etelästä tai pohjoisesta. Monet kuitenkin valitsevat ensin Etelä-Suomen ihan logistisista syistä. Omalla autolla voi ajaa esimerkiksi etelästä pohjoiseen ja aina Kolariin asti, josta voi Valtion Rautateiden avustamana laittaa auton junan kyytiin ja jatkaa takaisin etelään makuuvaunussa keinuen.

Toisaalta myös vuokra-autoja välittävät yritykset toimivat usein Helsingin lisäksi myös Rovaniemellä, joten auton saa tarvittaessa jätettyä kumpaan päähän tahansa. Monet Suomea kiertävät tykkäävät kuitenkin myös ajaa pohjoisesta takaisin etelään, sillä myös paluumatkalla voi pysähtyä ja viettää aikaa monissa erilaisissa lomanviettopaikoissa.

Kun Suomi-kiertomatkan aloittaa Manner-Suomen eteläkärjestä, voi reitti alkaa joko esimerkiksi Porvoosta, Hangosta tai vaikkapa aurinkoisesta Naantalista. Reitin alkupiste määrittelee paljon myös sitä, mihin seuraavaksi kannattaa tähdätä. Jos reitin aloittaa vaikkapa Porvoosta, seuraava luonnollinen siirtymä on valtateitä pitkin Kouvolan kautta Lappeenrantaan.

Jos reitin aloittaa Hangosta, voidaan kulkea pääkaupunkiseudun kautta Lahteen ja siitä esimerkiksi Mikkeliin, jonka ympäristössä sijaitsevat useat suomalaisten suosimat mökkikunnat, kuten Mäntyharju ja Hirvensalmi.

Naantalista luonnollinen rannikkoreitti lähtee Turun ja Rauman kautta Poriin, ja Suomen hienoimmille hiekkarannoille Yyteriin. Reitin voi siis aloittaa monta eri kautta riippuen siitä, mitä kaikkea haluaa kokea ennen siirtymää keskemmälle Suomea.

Kohteena Keski-Suomi ja Järvi-Suomi

Vaikka Suomen rannikko on ainutlaatuinen alue maailmassa, niin sitä on myös Keski-Suomi ja Suomen tuhannet järvet. Käytännössä riippumatta siitä, mikä kolmesta reittivalinnasta on ollut itselle mieleinen, matkaaja pääsee tutustumaan Suomen järvenrantoihin ja maisemiin kaikista suunnista. Jos ensin matkaaja on viihtynyt Porin seudulla merenrantamaisemissa muutaman päivän, seuraavaksi voi olla hyvä vaihtoehto lähteä tutustumaan alle kahden tunnin ajomatkan päähän Pirkanmaalle, jossa sijaitsevat muun muassa Sastamalan, Kangasalan ja Tampereen seudun lukuisat järvet. Pirkanmaan seudulla riittää paljon nähtävää myös metsissä, sillä alueella sijaitsevat esimerkiksi Seitsemisen ja Helvetinjärven kuuluisat kansallispuistot.

Lahden ja Mikkelin kautta voidaan ajaa mökkikuntien läpi kiertotietä vaikkapa Jyväskylään, ja koukata esimerkiksi Hankasalmelle tai Suonenjoelle mansikoita hakemaan. Lappeenrannasta pääsee sujuvasti itärajaa pitkin vaikkapa Savonlinnaan, ja siitä Joensuuhun.

Käytännössä kaikki Keski-Suomen suuremmat ja pienemmät kaupungit ovat hyvän tieverkon läheisyydessä. Toki tämä ei tarkoita sitä, että kaikissa kaupungeissa tulisi pysähtyä. Valtaosa hienoimmista järvenrannoista ja nähtävyyksistä sijaitsee kaupunkien ulkopuolella, mutta toisaalta kaupunkien liepeillä on usein parhaimmat leirintämahdollisuudet. Esimerkiksi Savonlinnassa on paljon leirintäalueita automatkailijoita varten, samoin Joensuussa ja Kuopiossa. Useimmat leirintäalueet ovat auki loppukeväästä syksyyn, ja telttayöpymisen sijaan matkalle voi varata vaikkapa mökin.

Pohjois-Suomi ja Lappi

Pohjois-Suomeen pääsee kaikkia valtateitä pitkin Suomen suurimmista kaupungeista. Joensuusta matka jatkuu helposti Kajaaniin, ja Pirkanmaalta ja Jyväskylästä Ouluun. Pohjois-Suomi ja erityisesti Lappi eivät erityisiä esittelyjä kaipaa.

Lappi vetää suomalaisten turistien lisäksi myös esimerkiksi brittiläisiä, kiinalaisia ja japanilaisia turisteja vuosi toisensa jälkeen. Valtaosa Pohjois-Suomen turismista sijoittuu kuitenkin talvikaudelle, vaikka etenkin loppukeväästä ja alkusyksystä Lappi tarjoaa parastaan. Keskikesällä monilla alueilla voi olla ongelma hyttysten kanssa, mutta kokenut automatkaaja on varustautunut teltalla ja hyvällä hyttysverkolla. Kesäkaudella monet Pohjois-Suomen hiihtokeskukset tarjoavat tekemistä esimerkiksi maastopyöräilyn ja kylpyläelämysten muodossa. Lisäksi monet retkeilyreitit sijaitsevat hiihtokeskusten lähettyvillä.

Läpi vuoden auki olevia hiihtokeskuksia ovat esimerkiksi Ruka ja Vuokatti. Mutta on Pohjois-Suomessa muutakin. Kemin ja Rovaniemen kautta pääsee hyviä tieyhteyksiä käyttäen tutustumaan aitoon Lappiin. Kittilän seutu on monille matkailijoille mieleen, sillä alueelta löytyy Levi-tunturin lisäksi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jonka vaellusreitit kuuluvat Suomen suosituimpiin. Lisäksi suosittuja matkailualueita ovat Käsivarren erämaa-alue, Lemmenjoen kansallispuisto ja Saariselkä.

Jos tästä halutaan lähteä seikkailemaan vielä vaikkapa Norjan vuonoille, tämä onnistuu sekä käsivarren kautta, että Inarin ja Utsjoen kautta. Monille tosimatkailijoille Suomi-matkan pohjoisin etappi on Nuorgam, joka on samalla Suomen pohjoisin piste. Nuorgamin vieressä virtaavan Tenojoen lohikalastus houkutteleekin paljon matkailijoita eteläisemmästä Suomesta.

Oma maa mansikka

Moni matkailija lähtee vielä nykyäänkin lentokoneella Suomesta maailmalle, vaikka myös omassa kotimaassa olisi paljon nähtävää ja koettavaa. Suomesta löytyy sekä rantoja, järviä, että metsiä. Erityisesti luontoystävälle Suomi onkin yksi Euroopan hienoimmista elämyskohteista, vaikka sitä ei ehkä suomalaisena tule ajatelleeksi. Toisaalta harva suomalainen on esimerkiksi vieraillut Lapissa, kun taas vaikkapa Virossa tai Espanjassa käydään vuosi toisensa jälkeen.

Suomen hyvä tieverkosto ja kattavat palvelut tekevät Suomessa matkustamisesta helppoa. Erityisesti kesälomaretkille, sekä syys-, tai pääsiäislomalle Suomi-matkailu sopii hyvin. Etenkin Lapin hiihtokeskukset täyttyvät asiakkaista kuitenkin myös talvella ja pohjoisten erämaiden hiihtovaellukset ovat myös suosittu tapa tutustua Suomen uskomattomaan luontoon.