Arjesta irti saaristossa

Turun ja Ahvenanmaan saaristo kuuluu Suomen kauneimpiin alueisiin. Siellä vallitsee aivan omanlainen tunnelmansa, jonka erityispiirteet muodostuvat meren välittömästä läsnäolosta sekä tuhansista pienistä saarista, jotka täplittävät Itämerta välillä vehreinä ja välillä karuina. Saariston seutu on yksi suosituimmista matkailualueista kotimaan matkailijoiden kesken. Tämä ei ole ihme, sillä saariston tunnelma kaappaa sydämen, imeytyy ihohuokosiin ja kiinnittyy kehoon vielä pitkäksi ajaksi kotiin paluun jälkeenkin. Leppoisat pitkät saaristokesäpäivät lämmittävät muistoissa arjen kiireisen hälinän keskellä. Mikä parasta, sinne on helppo lähteä uudestaankin!

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan, miltä näyttää pako arjesta saaristoon.

Saariston luonto lumoaa

Osa Turun ja Ahvenanmaan saariston viehätyksestä ja vetovoimasta kumpuaa sen luonnosta, joka poikkeaa täysin muusta maamme maisemasta. Maisemat sopivat täydellisesti rentouttavaan lomaan. Tuulentuivertamat kalliot muuttuvat hetkessä vehreiksi niityiksi, joilla värikkäät kukat rehottavat luonnollisessa kauneudessaan. Alueelta löytyy kansallispuisto, jossa päästään nauttimaan luonnosta kaikessa sen kauneudessaan.

Saaristomeren kansallispuistossa kannattaa ehdottomasti vierailla! Merituulen suolainen puhallus kasvoilla rantakallioilla kuljeskellessa puhaltaa arjen stressin mennessään meren tyrskyjen sekaan – sinne se on hyvä jättää. Kokeile siristää silmiäsi ja tähyillä ulkosaariston luodoille. Jos olet onnekas, pääset seuraamaan hylkeiden rauhaisaa lepohetkeä merestä nousevilla sileillä kalliokohoumilla.

Jos päivä on helteinen, kallioiden väliin jääviltä luonnonhiekkarannoilta on virkistävää pulahtaa viileään meriveteen virkistäytymään ja heittäytyä sitten auringon kuivattavaksi. Kallioilla samoileva saa yllättyä vähän väliä niiden väliin jäävissä notkelmissa piilevien niittyjen kauneutta. Rehevät saarnilehdot ja värikkäät niityt luovat upean kontrastin ulkosaariston karuudelle. Näissä monipuolisissa maisemissa viihtyy sellaisia eläinlajeja, joita on hankala löytää muualta – kannattaa siis olla tarkkaavaisena luonnossa kulkiessasi.

Yksi komeimmista ilmestyksistä, jonka voit kohdata täällä, on sukupuutolta pelastettu merikotka. Sen vakaa ja kunnioitusta herättävä liitely saarien yllä on todiste luonnon täydellisyydestä ja koskettaa varmasti pinttyneintäkin kaupunkihiirtä.

Viehättävät saaristokylät ja -kaupungit

Saaristo jakautuu yhdeksän kunnan alueelle. Niistä Kustavi, Kemiönsaari ja Parainen sijaitsevat kokonaan saaristossa. Alueelta löytyy muutamia hieman suurempia kaupunkeja ja lukuisia pienempiä saaristolaiskyliä. Nähtävyyksiä niissä riittää kierrettäväksi pidemmänkin loman ajaksi. Jos päätät pysähtyä Paraisille yöksi, tähtää aivan meren rannassa sijaitseviin mökkeihin – parhaimmillaan matkaa veteen on ulko-ovelta 50 senttiä.

Myös Korppoo kuuluu saaristoalueen ehdottomiin pysähdyspaikkoihin. Sen alueesta kymmenen prosenttia on kiinteää maata, ja loput kuuluvat vesialueisiin. Tältä alueelta löytyy vanhoja saaristolaiskirkkoja, jotka ansaitsevat tutustumiskäynnin. Utön majakka sijaitsee myös alueella, joten siellä vierailu kannattaa yhdistää Korppoossa vietettyihin lomapäiviin.

Kustavi on puutalojen täyttämä ja saaristolaishenkeä pursuava kylä, joka kannattaa lisätä vierailtavien paikkojen listalle. Sieltä löytyy ihastuttavan tunnelman lisäksi muun muassa käsityömyymälöitä ja maailmankuulua keramiikkaa. Kustavista järjestetään myös retkiä Isokarin majakalle.

Pikkuisia, saaristolaisuutta parhaimmillaan edustavia saaria ovat Iniö ja Houtskär. Iniössä asuu vakituisesti vain 250 asukasta, ja sen alueeseen kuuluu yli 1 000 luotoa. Täällä kannattaa tutustua 1700-luvulla rakennettuun pääsaaren kirkkoon. Houtskär on hippusen suurempi 660 vakituisella asukkaallaan. Täältä pääset lähtemään opastetuilla retkille maihinnousukiellossa olevalle Jungfruskärin saarelle. Käsityökahvilasta voit tehdä matkamuisto-ostoksia, ja tilata mökkijuomat Alkon noutopisteelle Spar-kaupalle.

Saariston rengastie – autoillen tai pyörällä

Paras tapa kokea saariston alue on heittäytyä Saariston Rengastien vietäväksi. Se on saanut nimensä sen mukaan, että se muodostaa eräänlaisen silmukan vieden sinut läpi saariston kauneimpien nähtävyyksien ja palaten lopuksi lähtöpisteeseen. Tiellä on pituutta noin 250 kilometriä, ja se puikkelehtii saarien välillä osittain siltojen, osittain lossiyhteyksien avustamana. Tielle suunnataan Paraisista, jonne on matkaa Turusta reilut parisen kymmentä kilometriä.

Jos lähdet matkaan autolla, voit kiertää reitin vaikkapa yhden päivänkin aikana. Näissä maisemissa kuitenkin tekee mieli pysähtyä, joten aikaa kannattaa varata kunnolla. Majoitusvaihtoehtoja löytyy paljon, mikäli päätät viipyä saaristossa useamman päivän.

Toinen mahtava tapa elää Rengasreitin taika on hypätä pyörän selkään ja karauttaa matkaan kahden renkaan varassa. Näin voit nauttia täysin siemauksin merellisestä tunnelmasta, joka kietoo sinut sisäänsä. Jos sidot tarakalle teltan, saarilta löytyy useita leirintäalueita, jossa pääset levähtämään ja peseytymään. Rengasreitti kiertää läpi kaikki kauneimmat paikkakunnat saaristossa, joten se on oiva tapa tutustua alueeseen.

Jos aika on kortilla, voit lyhentää matkaa hieman, ja kiepauttaa Pienen Rengastien. Se poikkeaa Nauvon kohdalla pidemmästä versiosta ja poikkeaa kiinnostavan historian omaavan saaren, Seilin, kautta Naantaliin. Näin jokainen voi suunnitella juuri itselle sopivan paon arjesta.

Matkavinkkejä

Saaristolaiselämä on ihastuttavan leppoisaa ja kiireetöntä – unohda siis sinäkin turha hoppu. Hiljennä vauhtia, katsele, haistele, maistele, nauti. Pysähdy sille neljännelle kahvitauolle, kun näet sinua houkuttelevan kahvilan! Parhaiten pääset kiinni tunnelmaan, kun tutustut paikallisten palveluihin uteliain ja avoimin mielin. Näin tuet samalla saariston pienyrittäjien toimintaa. Suosi ravintolavalinnoissa paikallista lähiruokaa; näin pääset samalla myös maistelemaan saariston erikoisuuksia.

Kotiin viemisiksi voit ostaa vaikkapa hieman makeaa saaristolaisleipää ja paikallisten käsityöläisten taidetta. Kesäaikaan voit osua kylissä järjestettäville markkinoille, jotka ovat oivia tilaisuuksia tehdä ostoksia ja tutkia paikallisten kulttuuria. Saaristolaistunnelma on ainutlaatuinen, nauti siitä juuri sellaisena kuin se on aidoimmillaan!