Aktiviteetit ja ulkoilu – Suomen luonto tarjoaa mahtavat puitteet

Me suomalaiset arvostamme suuresti kaunista luontoamme, eikä suotta – se tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa, reippailua ja muita aktiviteetteja ulkoilmassa pienin kustannuksin tai ihan ilmaiseksi. Luonto saapuu usein ihan kaupungin rajoille saakka, ja metsäretkelle pääsee vaikkapa pikaisen pyöräilyn tai bussimatkan jälkeen. Ulkoilmassa liikkumista varten ei tarvitse lähteä välttämättä ulos kaupungistakaan, sillä kotimaamme kunnat järjestävät paljon erilaisia liikuntamahdollisuuksia myös asuinkeskuksiin.

Puhdas luonto ja ilma tekevät hyvää

Näitä mahdollisuuksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä ne tuovat mukanaan paljon etuja niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Liikunnalla on aina piristävä ja energiaa antava vaikutus, mutta ulkoilmassa harrastaen sen vaikutus vain lisääntyy. Raitis ilma tekee hyvää terveydelle, ja aivot kiittävät säännöllisistä happihyppelyistä. Keskittymiskyky paranee, ja mieli tuntuu keveämmältä. Ulkosalla liikkuminen auttaa myös parantamaan unenlaatua, mikä auttaa yleisellä tasolla jaksamaan paremmin.

Metsissä liikkuminen

Yksi kaikkein hauskimmista ja edullisimmista tavoista nauttia ulkoilusta, on ottaa suunnaksi lähimetsä. Usein kaupunkialueiltakin löytyy pururatoja, jotka sukeltelevat metsän siimeksessä. Ne ovat valaistuja iltamyöhään saakka, ja tarjoavat näin ulkoilumahdollisuuksia myös heille, jotka suosivat iltaisin liikkumista. Seikkailunhaluiset poikkeavat pururadalta metsään tallautuneille poluille tutkimaan, mitä kuuset piilottelevat oksiensa taakse. Muista kuitenkin aina pysytellä tuntemillasi alueilla, jos et ole kokenut metsäkävijä.

Heti kaupunkien tuntumasta voi löytyä myös upeita luonnonsuojelualueita, jotka ovat vierailemisen arvoisia jo niiden kauneudenkin vuoksi. Pakkaa eväät reppuun, mukavat kengät jalkaan ja lähde päiväretkelle. Jokamiehenoikeus takaa kaikille meille vapauden liikkua metsissä, poimia marjoja ja sieniä, ja vaikkapa sytyttää nuotion makkaran paistamista varten. Muista kuitenkin kunnioittaa luontoa, siivota aina omat jälkesi ja tarkistaa mahdolliset väliaikaisesti voimassa olevat tulentekokiellot.

Pyöräillen kotimaa tutuksi

Yksi mahtava tapa ulkoiluun on pyöräily! Se sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille, ja voi toimia paitsi mukavana harrastuksena, myös autoilun korvikkeena. Pyöräillen pääset tutustumaan paikkoihin, jotka ehkä muuten jäisivät vierailematta – monet kiinnostavat luonto- ja kulttuurikohteet ovat helposti saavutettavissa pienellä polkaisulla. Kaupungissa ajelu on helppoa ja mukavaa, kun alla rullaa asfaltti. Voit kokeilla vaihtaa pyörän välillä myös rullaluistimiin.

Asfaltoiduilta teiltä poistuessa kannattaa kiinnittää huomioita siihen, millainen pyörä on alla. Epätasaisella tiellä maastopyörä tulee tarpeeseen, mutta perustason pyörän saa hankittua jo muutamalla satasella. Kun pyörä on hankittu, luonnossa liikkuminen saa ihan uudenlaisen kosketuksen. Voit lähteä vaikka pidempäänkin reissuun! Maassamme kulkee satoja kilometrejä erilaisia pyöräreittejä, jotka vievät mitä upeampiin maisemiin aina Lapin äärettömistä, jylhistä tuntureista Saaristonmeren ihastuttavan liplatuksen ääreen.

Järvet luovat upeita ulkoilumahdollisuuksia

Tuhansien järvien maa tarjoaa tietysti myös hienot mahdollisuudet vesillä liikkumiseen. Soutelu tyynellä järvellä antaa lihaksille kyytiä ja rauhoittaa kiireisen arjen keskellä mieltä. Miksipä et pakkaisi veneenpohjalle telttaa ja makuupussia, ja viettäisi yötä lähisaaressa? Järvet voivat antaa mahtavia elämyksiä, niin pieniä kuin suuriakin. Puhtaisiin vesiin on mukava pulahtaa vilvoittelemaan kuumana kesäpäivänä, ja uintia voi harrastaa luonnonvesissä myös kunnon kohottaminen mielessä.

Yksi suosituista aktiviteeteista, joita voidaan harrastaa ulkosalla, on kalastus – siihen järvemme ja jokemme luovat mahtavat puitteet. Kalastaessa voit vetäistä samalla illallispöytään tuoretta lähiruokaa. Kalastus mato-ongella on sallittua kenelle vain, eikä siitä tarvitse ilmoittaa erikseen minnekään. Jos taas kalastat vavalla, vieheellä tai pyydyksillä, sinun tulee hankkia kalastuslupa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Metsähallitus ja lupia myyvät tahot antavat niistä mielellään lisätietoa.

Talvella hiihdetään, luistellaan ja lasketaan!

Talvisaikaan luonto vaipuu horrokseen, mutta harrastusmahdollisuudet eivät suinkaan katoa mihinkään! Mikäpä voisi olla mukavampaa kuin vetäistä jalkaan monot, ja suunnata kirkkaille hangille nauttimaan kirpakasta pakkasesta suksien suhinan kantaessa mukavasti korviin. Jäätyneet järvet ovat täydellinen paikka leppoisalle hiihtolenkille. Useimmat kunnat tekevät talvisaikaan pururadoille hiihtoladut, joiden ylämäissä taas saadaan kunnon hiet pintaan! Kukin voi valita sopivan paikan oman kuntonsa mukaan.

Kylästä kuin kylästä löytyy myös luistelukenttä, jossa voi talvisaikaan käydä väläyttelemässä piruettejaan tai lätkimässä kiekkoa maalia kohti. Oletko sinä naapurustosi puuhaveikko? Miltäpä kuulostaisi yhteinen sunnuntain vietto kentällä höyryävän kaakaon ja leikkimielisten kisojen parissa? Jos taas olet onnekas ja pääset viettämään muutamia vapaapäiviä, on Lappi ehdoton kohde talvisajan ulkoilua varten! Lukuisat laskettelukeskukset avautuvat pian ensilumien satamisen jälkeen ja pysyvät auki pitkälle kevääseen.

Vuodenajat tuovat upeaa vaihtelua

Kotimaamme tarjoamat mahdollisuudet ovat monipuoliset ja tarjoavat tekemistä ihan kaikille. Se saa mukavaa vaihtelua vuodenaikojen kulusta; tämä on ihastuttava piirre Suomen luonnossa. Sama aktiviteetti voikin tuntua ihan uudelta, riippuen harrastatko sitä kesällä vai talvella. Omaa harrastusta voi myös vaihdella sen mukaan, mikä on mihinkin vuodenaikaan otollisin. Keväällä on mukava lähteä pyöräretkelle juuri sulaneille teille haistelemaan heräävän luonnon tuoksua.

Kesällä voit vaikkapa soudella keskiyön auringossa pitkin rantaa ja nauttia aivan omanlaisesta tunnelmasta. Syksyllä ruska suorastaan kutsuu tekemään pidempiä vaelluksia luontoon, ja sienet pullistelevat houkuttelevina kerääjiään odottaen. Talvella taas ei ole mitään parempaa kuin tehdä kunnon hiihtolenkki kimmeltävillä hangilla ja sen jälkeen lojua saunan lempeissä löylyissä palautuen. Kotimaamme on täynnä tekemistä – riittää, että nouset sohvan pohjalta ja avaat oven!